Elke zondag de leukste gratis concerten

Elke zondag de leukste gratis concerten

Houtmanplantsoen Concerten

LUKIĆ

LUKIĆ – 9 juli 2017

Over genieten gesproken: Mile Lukić weet als geen ander Balkan-nostalgie in zang om te zetten. Wauw!’ [de Gelderlander]

LUKIĆ is de naam van het kersverse kwartet rond de Bosnische zanger/gitarist Mile Lukić. Tijdens hun concert Caravan Cigana reist LUKIĆ per huifkar langs verre landschappen en wordt er onderweg verteld, gespeeld en gezongen over het lief & leed van het zigeunerleven.

LUKIĆ speelt muziek met respect voor de oorsprong, maar zoekt ook gedurfd naar dwarsverbanden die in de muziek overal, net als in het leven, te vinden zijn. Een flard flamenco, wat jazz, Latin, een echo van de Russiche steppe of uit de bergen van Balkan. Klein en verstild, dan weer vurig en gepassioneerd; het zijn de ingrediënten van een indrukwekkend theaterconcert. Caravan Cigana heeft het allemaal.

Mile Lukić weet zich omringd door een trio uit de bovenste regionen van de [wereld]muziekscène: violiste Aili Deiwiks (oa. Quatro Ventos, Ernst Jansz, EtnoSaraj), percussionist Henk Wanders (Orchestra, Frank Boeijen, Makis Sevilogou) en contrabassist Norbert Leurs (oa. Gé Reinders, John Helliwell, Quatro Ventos, Iain Matthews).

Zigeunermuziek was, is én blijft een onuitputtelijke bron van prachtige melodieën, uitdagende harmonieën en ongrijpbare ritmes, waaruit LUKIĆ  haar inspiratie put en het publiek laat meegenieten.

Naast de vertolkingen van parels uit de zigeunermuziek wordt er tijdens Caravan Cigana ook eigen repertoire gebracht. Van feestmuziek waarbij je nauwelijks stil kunt zitten, tot kwetsbare, lyrische momenten waarvan je kippenvel krijgt; LUKIĆ laat het publiek haar muziek echt van binnen voelen en is daarmee een echte aanrader voor elke wereldmuziekliefhebber.

En dan die stem! Mile Lukić heeft van de goden stembanden meegekregen die je in een doosje zou willen doen. Gelukkig doet hij dat niet en laat hij ons ervan genieten. Want wat is die stem kruidig, soms scherp. Hij is paprika, hij is peper, hij is bitter, hij is zoet. Waar Lukić ook over zingt, je gelooft hem. En vanwege dat rouwe randje, raak je niet uitgeluisterd. Hij zingt over liefde, de nacht, vertelt oude verhalen en nog veel meer. En eigenlijk had je dat al lang begrepen’.

 

Uitvoerenden: Mile Lukić, zang & gitaar • Aili Deiwiks, viool & piano • Norbert Leurs, contrabas • Henk Wanders, percussie.
Titel programma: Caravan Cigana
Genre: wereldmuziek

PARTNERS & SPONSORS